Zakład Masarski "SZUBRYT" działalność swą rozpoczął w 1996 roku w niewielkiej miejscowośći o nazwie Biczyce Dolne. Miejscowość ta położona jest w masywie górskim beskidu sądeckiego w niewielkiej odległości od miasta Nowy Sącz. W roku 2002, w miejscowości Chełmiec [obecna siedziba firmy] rozpoczęto budowę jednego z najnowocześniejszych Zakładów Mięsnych w Polsce jak i całej Europie. W sierpniu 2004 roku decyzją powiatowego lekarza weterynarii zakład został zatwierdzony do produkcji i sprzedaży wyrobów na rynek Unii Europejskiej.
Po kilkunastu latach prowadzenia działalności pod nazwą Zakład Masarski "SZUBRYT" w styczniu 2011 roku nazwa ta uległa przekształceniu na Zakłady Mięsne "SZUBRYT" - miało to bezposredni związek z otwarciem kolejnego [trzeciego] zakładu produkcyjnego, tym razem w miejscowości Nowy Sącz, zakład ten jak i pozostałe jest zakładem spełniającym najbardziej rygorystyczne pod względem prawa, oraz bezpieczenstwa żywności - przepisy unijne jak i krajowe.
W SKŁAD ZAKŁADÓW MIĘSNYCH "SZUBRYT" WCHODZĄ:
Zakłady Mięsne "SZUBRYT" 33-395 Chełmiec przy ul. Węgrzynek 50
produkcja oraz sprzedaż wyrobów wędliniarskich, rozbiór mięs: wieprzowego, drobiowego, wołowego, cielęcego.
FILIE
Zakłady Mięsne "SZUBRYT" z siedzibą 33-300 Nowy Sącz przy ul. Tarnowskiej 169
produkcja wyrobów wędliniarskch, produkcja konserw, produkcja dań gotowych, rozbiór mięsa: wieprzowego
Zakłady Mięsne "SZUBRYT" z siedzibą 33-395 Chełmiec - Biczyce Dolne
zakład przeznaczony i zakwalifikowany do produkcji karmy dla zwierząt domowych
"INNE OBLICZE WĘDLIN"
Doceniona jakość jak i walory smakowe produkowanych metodami tradycyjnymi wędlin, utwierdziły właścicieli, że cel jaki postawili przed sobą był i jest jak najbardziej słuszny. produkowane wyroby wędliniarskie w znacznym stopniu łączy wiele wspólnych cech, otóż: surowiec do ich produkcji jest dobierany z mięsa o najwyższej jakości, odpowiednim pH, jednolitej barwie i wysokiej mięsności - proces peklowania odbywa się samoczynnie bez ingerencji człowieka i maszyn, półprodukty są pieczone, wędzone w komorach tradycyjnych, komorach opalanych drewnem liściastym (buk). Nadanie charakterystycznego wyglądu a zarazem uroku finalnego uwydatniają zamieszczone różne rodzaje przypraw naturalnych wraz z umieszczonymi liśćmi laurowymi pod siatką wędliniarską.
Wysoka jakość oferowanych produktów została doceniona między innymi przez Fundację Polskiego Godła Promocyjnego "TERAZ POLSKA" nagradzając " Linię wyrobów tradycyjnych " podczas XXI edycji konkursu, jako produkty o najwyższych walorach jakościowo - smakowych.
Zapraszam wszystkich zainteresowanych prawdziwym smakiem wędlin, do współpracy !
Zbigniew Szubryt